Codul comercial Carol al II-lea. De ce nu?
Una dintre intrebarile recurente intrarii in vigoare a Noului Cod civil a fost, in afara aceleia privitoare la monism si dualism in dreptul privat si aceea a paseismului reificator – aducerea la viata a Codului comercial Carol al II-lea. Un posibil raspuns il ofera un om politic, Constantin Argetoianu. In insemnarea sa din 27 noiembrie 1938 ne zugraveste un tablou cunoscut, parca prea cunoscut…
„Ceea ce s-a întamplat cu promulgarea noului Cod de Comert, desavarsita dupa plecarea Regelui, sau în momentul plecarii sale, întrece toate si zugraveste bine regimul sub care traim. Noul Cod de Comert a fost într-adevar promulgat fara ca sa stie nimeni, ca sa zic asa. N-a fost consultat Consiliul Superior Economic, n-au fost consultate Camerele de Comert sau Uniunea lor, n-a fost consultata niciuna din partile interesate. Dar culmea e ca n-a fost consultat nici macar Ministerul sau ministrul de Comert, în speta Ministerul sau ministrul Economiei Nationale. N-a fost consultat nici chiar Consiliul de Ministri! Betivul de la Bolta Rece a supus Regelui decretul de promulgare în momentul plecarii si Regele crezand ca toate formele au fost îndeplinite, l-a semnat. Cand l-a vazut în Monitor, Mitita Constantinescu era sa înnebuneasca. A alergat la Victor Iamandi urland si amenintand cu demisia. Mirat, Iamandi a întampinat ca nici el nu cunostea noul Cod (!!!), ca-l primise de la Consiliul Legislativ si crezand ca toate consultarile, observatiile si corecturile fusesera facute de mult, pregatise decretul de promulgare!!! Luandu-se informatii de la Consiliul Legislativ s-a aflat ca nici acesta nu trecuse Codul prin plenul sau, si ca noul text era opera unui referent al carui nume îmi scapa!!! Tin aceste amanunte de la însusi Mitita Constantinescu! Codul e imposibil; o serie de texte se bat cap în cap – altele sunt pur si simplu revolutionare. Ceea ce a înfuriat si mai rau pe Mitita e ca noul Cod a reintrodus Concordatul preventiv pe care el îl abrogase acum 3 luni printr-o lege speciala. Noroc ca decretul de promulgare prevede aplicarea Codului abia pentru 1 mai 1939. Pana atunci va mai curge multa apa în albia Guvernului si multe vor mai putea fi spalate!”
Constantin Argetoianu, Însemnari zilnice, vol. 5, ediţie de Stelian Neagoe, Editura Machiavelli, Bucureşti, 2002, p. 234. Multumesc lui Dan Velicu pentru text. Aceasta opinie este „in constructie”.