Lucian Bojin, Raluca Bercea, Diana Botău (coord.), Va place dreptul? Volum în onoarea profesorului Valentin Constantin, Ed. C. H. Beck, 2019, ISBN 978-606-18-0888-5, 252 p.
Vă place dreptul? Daniel-Mihai Șandru despre facultățile de drept și profesiile juridice
31 mai 2019 09:24:15
Se spune că facultățile germane îi pregătesc pe studenți să fie judecători, iar cele americane să fie avocați. Pentru ce anume îi pregătește pe studenți facultatea de drept în România?
Să privim profesorul și fiecare își va răspunde pentru ce este pregătit studentul. Pentru că eu cred că profesorii pregătesc studentul pentru activitatea practică de după facultate. Sigur, există și taina locului, a facultății care pregătește terenul lansării studentului în viața de profesionist. Dar mai întâi să vedem omul…
De ce nu (se) citesc profesorii (între ei)?
Profesorii citesc puțin. Pe de o parte, pentru că nu sunt cititori, ci profesori, adică predau și discută la seminarii. Se duc la conferințe și discută și acolo. De obicei, își discută propriile idei, încercând să camufleze lipsa de elan a lecturii cu patosul ideilor proprii și, evident, revoluționare. Activitatea didactică le ocupă mult timp, coordonează lucrări studențești, pe care nu le pot citi decât dacă sunt oglindiți în scrierea studentului. Coordonează lucrări de licență sau de master, pentru care nu trebuie să se mai obosească să le citească, pentru că sunt softuri care descoperă pirații copiatori. Conduc doctorate sau doctoranzi, participă în comisii, aleargă după informații privind eventuale funcții și comitete pe care să le includă în CV sau din care să trăiască mai bine.
…Sunt obosiți când caută în zadar citări, chiar și acolo unde nu s-ar aștepta. Sunt obosiți de schimbarea regulilor, cariera lor nu este previzibilă, mereu se inventează criterii noi, formulare noi, alte formulare noi și tot așa. Când să mai citești, când trebuie să completezi mai mereu un formular, un CV într-un nou format?
…Pentru că, oricum, practica juridică este departe de ideile lor. Practicienii parcă n-ar fi trecut prin aceleași facultăți de drept. Pur și simplu, nu se pot întâlni decât la modul ideal, iar aici idealul este cumplit, nefolositor, consumator de nervi. Practicienii nu găsesc răspunsuri adecvate în cărțile profesorilor, iar profesorii nu pot scrie despre problemele practicienilor. Sau, și mai și, nici măcar n-au idee de ele…
…Deși cei mai mulți nu deschid televizorul, se duc doar la operă și la filarmonică, dar acolo nu pot citi cărți de drept. Pe de o parte, cărțile de drept au format neprietenos, pe de alta, sunt greu de găsit. Uneori apar cu stoc zero sau aproape zero. Editurile nu sunt depozite, pentru că nimeni nu mai cumpără, nu se abonează. Morfeu a luat forma internetului, i-a adormit pe toți. Le oferă informații de-i zăpăcește, din păcate nimeni nu mai știe care dintre informații este importantă și de ce. Trăim în lumea în care efortul de a publica este mic și răsplata este o densitate inimaginabilă de litere adunate la un loc sub forma unor scrieri.
…Pentru că nu discută între ei, nici chiar atunci când se întâlnesc pe la conferințe sau prin catedră, nu știu unii de alții ce planuri au, ce vor scrie și ce au publicat. În România sunt puțini aceia care lucrează coordonat sau în coautorat. Este mai simplu să scrii singur, și la fel și cu cititul.
Cercetătorii (britanici, evident) care se ocupă de lecturile profesorilor au descoperit că oricum ar trebui să citească literatură pentru copii (https://www.theguardian.com/teacher-network/teacher-blog/2013/jul/25/teachers-read-more-childrens-books). Aceasta le-ar fi utilă în comportamentul la catedră. Un profesor mai puțin stresat este un profesor mai eficient în comunicarea cu studenții.
Cea mai grea sarcină este a citirii cărților colegilor de alte specialități. Profesorii citesc propria lor specialitate, ceea ce e puțin. Și, apoi, câteva cuvinte despre facultate. Din câte am observat, până și la facultățile mai puțin cunoscute există o grijă administrativă pentru studenți. Se organizează evenimente, se organizează cursuri pentru pregătirea la intrarea în profesie, așadar există străduințe. Aceste eforturi sunt insuficiente atâta timp cât masa critică a profesorilor dintr-o facultate nu este preocupată mai mult de citit și de idei.
* Acesta constituie un fragment din lucrarea Vă place dreptul? Volum în onoarea profesorului Valentin Constantin (coordonatori Raluca Bercea, Lucian Bojin, Diana Botău)
SURSA
Raluca Bercea, Lucian Bojin, Diana Botău: Vă place dreptul? La mulți ani, Valentin Constantin!