Integrarea juridică a României în Uniunea Europeană. Un bilanţ la 10 ani – ARDAE si SSJ
Efectele aderării României la Uniunea Europeană, produsă în 2007, se concretizează în fiecare zi. Statutul de membru a presupus eforturi constante privind integrarea juridică (legislativă) şi instituțională. Instituțiile române trebuie analizate în privința eficienței, a pregătirii pentru aplicarea dreptului european. Prin intermediul instanțelor judecătorești s-a realizat dialogul jurisdicţional cu Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Instanţele judecătoreşti române au aplicat şi aplică dreptul Uniunii Europene în mod curent. Totodată, ele au adresat CJUE cereri de decizie preliminară, prin care au solicitat celei din urmă să interpreteze dispoziţii de drept al Uniunii. Trimiterile preliminare formulate de instanţele române sau acţiunile în neîndeplinirea obligaţiilor sunt experienţe care au avut consecinţe jurisdicţionale şi legislative. Tratatul de la Lisabona a marcat în această perioadă un nou început chiar pentru Uniunea Europeană. Aplicarea dispoziţiilor modificatoare, dar şi apariţia crizelor (economice, privind migraţia sau Brexitul) sunt interesante nu doar pentru România dar şi la nivel mai larg, european. O analiză pertientă în acest context, trebuie să fie realizată dintr-o perspectivă românească. A sosit timpul pentru un bilanţ juridic, legislativ şi judiciar, la 10 ani de la momentul la care România a devenit membru al Uniunii Europene.
ARDAE – Asociaţia română de drept şi afaceri europene şi SSJ – Societatea de Ştiinţe Juridice vor derula programul de cercetare „Integrarea juridică a României în Uniunea Europeană. Un bilanţ la 10 ani” împreună cu partenerii lor, instituţii publice şi private, şi îşi propune să realizeze activităţi de cercetare, conferinţe tematice, volume şi studii.
Detalii ARDAE, researchgate
DEZBATERI JURIDICE
„Dezbateri Juridice” este un proiect al Societății de Științe Juridice, realizat cu susținerea JURIDICE.ro. În fiecare zi de luni, începând cu ora 19:30, organizăm dezbateri juridice pe teme de interes pentru profesioniști. Dezbaterile se transmit LIVE online în mod gratuit, iar arhiva înregistrărilor este deasemenea disponibilă gratuit pentru membriiJURIDICE.ro. În cadrul dezbaterilor sunt invitați profesioniști cu experiență în ce privește problemele puse în dezbatere. De obicei sunt invitați profesioniști cu profesii diferite, pentru ca problemele discutate să fie abordate din perspective diferite.
Detalii: Pagina oficiala a proiectului, researchgate
EU law in Romania (RomaniaEULaw) – „interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România”
EU law in Romania (RomaniaEULaw) „interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România” este un proiect realizat de ARDAE – Asociatia Română de drept si afaceri europene in colaborare cu Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane, cu suportul Editurii Universitare, proiect care se manifesta prin publicarea de volume, studii si articole, realizarea de conferinţe.
Metodologia cercetării în dreptul Uniunii Europene
Programul Metodologia cercetării în dreptul Uniunii Europene este realizat în parteneriat de Centrului de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române, CDCIP – Centrul de Drept Constitutional si Institutii Publice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti si Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania.
Legal Information Technology Community – LITC (Erasmus+)
Proiectul urmareste sa contribuie la integrarea componentei digitale in procesele de invatare si predare la nivel universitar prin dezvoltarea unui program de master Social Media Manager, care va fi acreditat la nivel national in fiecare tara participanta dar si printr-o platforma on-line comuna.
Pagina oficiala LEGALITC, researchgate
Inteligenţa în sănătate/ Inteligenta in Sanatate | Smart in Health – Alianta Pacientilor Cronici din Romania
Global Legal Network
The Global Legal Network is an international network of more than 50 participants created in 2014 which aims to focus on the legal risks in EU law. It is a multidisciplinary network gathering academic scholars and practitioners specialised in legal, philosophical, sociological, political and economic sciences. Its scope is European as well as international, the network gathering participants from more than 15 EU Member States and several non-EU Member States such as the USA, Canada, Brazil and Albania. A challenge of the network is then to widen it to international cooperation.
Arbitrajul internaţional în contextul dreptului european (CSDE 2016)
Dreptul european – atât al Uniunii Europene cât şi al Convenţiei pentru protecţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale – are implicaţii din ce în ce mai directe în materia arbitrajului internaţional. Ordinea publică de drept european şi arbitrajul sunt într-o legătură instabilă. Arbitrajul de drept privat este subiect al trimiterilor preliminare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, atât din perspectiva conceptului de instanţă dar şi al dreptului aplicabil hotărârilor arbitrale. Pe de alta parte, există o legătură duală între instanţele arbitrale şi CEDO – respectarea de către arbitraj, dar şi aplicarea directă a CEDO -, în special dispoziţiile referitoare la dreptul la un proces echitabil. Dreptul privat al arbitrajului se întră în coliziune cu norme ale dreptului public, în materia protecţiei consumatorilor sau a reglementărilor privind soluţionarea diferendelor privind investiţiile.
Pagina oficiala CSDE, researchgate
Dreptul societăţilor în România – Romanian Company Law
Cercetarea aplicativă în materia dreptului societar se realizează prin publicarea de analize, comentarii jurisprudenţiale şi volume. De asemenea, disiminarea rezultatelor cercetării se face şi prin conferinte şi dezbateri.
Dreptul european și executarea silită
Proiectul isi propune sa aiba in vedere cercetari aplicative din perspectiva interdisciplinara – dreptul Uniunii Europene, repsectiv, dreptul conventional rezultat din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului – si executarea silita.
Coordonator secțiunea CEDO – CJUE – analize, comentarii, jurisprudență RRES – revista romana de executare silita – http://rres.ro/
Arhiva proiecte